sportbelijning
sport belijning

 

Sportbelijningen:

Overige belijningen en figuratie::

 

bestek tekeningen sportvelden

 

Toepassingen en belijningsadvies:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Basketbal speelveld afmeting

Het basketbal speelveld heeft een afmeting van 28.00 x 15.00 m. De belijning (breedte grenslijn) hoort niet bij het speelveld. (maat is tot binnenkant belijning)

De dikte van de lijnen is 50 mm. (tolerantie 2 mm) Kleur rood (RAL 3020).

Uitloop speelveld: (rondom het speelveld) moet minimaal 2 m zijn, ieder obstakel, inclusief de personen die zich op de spelersbank bevinden, dienen minstens 2 m van het speelveld verwijderd te zijn.

Afmetingen van het speelveld incl. uitloop is hierdoor minimaal 32 x 19 m.

Als een sportzaal hoofdzakelijk voor basketbal wordt gebruikt, kan er gekozen worden voor ingevulde kleur vakken, zie foto op deze site.

Multifunctionele kunststof sportvloeren zijn geschikt voor basketbal. Daarnaast wordt er bij basketball de voorkeur uitgesproken voor houten sportvloeren, vanwege de verticale veereigenschappen hiervan.

 

basketbal belijning

 

 

Grenslijnen basketbal

Het speelveld wordt begrensd door de grenslijnen, bestaande uit de eindlijnen (aan de korte zijden) en de zijlijnen (aan de lange zijden). Deze lijnen maken geen deel uit van het speelveld

Basketball verdedigingshelft

De verdedigingshelft van een team bestaat uit de eigen basket, dat deel van het bord dat zich binnen het speelveld bevindt en dat deel van het speelveld dat wordt begrensd door de eindlijn achter hun eigen basket van het team, de zijlijnen en de middenlijn.

Basketbal aanvalhelft

De aanvalshelft van een team bestaat uit de basket van de tegenstander, dat gedeelte van het bord dat zich binnen het speelveld bevindt en dat deel van het speelveld dat gelegen is tussen de eindlijn achter de basket van de tegenpartij,de zijlijnen en de binnenzijde van de middenlijn, het dichtst gelegen bij de tegenstanders basket.

Basketbal middenlijn, middencirkel en halve cirkels

De middenlijn moet vanuit het middelpunt van de zijlijnen, evenwijdig aan de eindlijnen worden getrokken en vijftien (15) cm buiten de zijlijnen uitsteken. De middenlijn is onderdeel van de verdedigingshelft. De middencirkel moet in het midden van het speelveld zijn aangebracht met een straal van 1.80 m, gemeten vanaf de buitenzijde van de cirkelomtrek. Indien het binnenste van de middencirkel beschilderd is, dient deze dezelfde kleur te hebben als die van de beperkte gebieden. De halve cirkels voor de vrije worpen moeten zijn aangebracht met een straal van 1.80 m, gemeten vanaf de buitenzijde van de cirkelomtrek en waarvan hun middelpunt op het midden van de vrije-worplijn is gelegen.

Nieuwe basketbal belijning

Per oktober 2010 is op Olympisch en WK-niveau de belijning voor basketbalvelden in overdekte sportaccommodaties op een aantal belangrijke details veranderd Afhankelijk van wedstrijdniveau dient basketbal belijning aangepast te worden. Voor de Heren Eredivisie, Landelijke Competities en de NJK's is de nieuwe belijning verplicht per 1 oktober 2012. Voor rayoncompetities geldt een advies om de belijning per 1 oktober 2012 aangepast te hebben. Maakt er een basketbalclub gebruik van de accommodatie die de ambitie heeft om in de landelijke competitie te gaan spelen? Dan is het wellicht raadzaam de belijning voor 1 oktober 2012 aan te passen. Ook voor nieuwbouw accommodaties geldt dat de nieuwe belijning per 1 oktober 2012 ingaat, maar als u toch de belijning moet aanbrengen/aanpassen kunt u dit beter direct meenemen. Hieronder het overzicht met ingangsdatums voor de nieuwe belijning:

  • Heren Eredivisie 1 oktober 2010
  • Landelijke competitie 1 oktober 2012
  • NJK's 1 oktober 2012
  • Rayoncompetitie 1 oktober 2012 (advies)
  • Bij nieuwbouw 1 oktober 2012 (advies)

 

Enkele nader bepalingen van de Nederlandse Basketball Bond bij de nieuwe belijning voor basketbal: 

  • Het is niet verplicht dwarsvelden van 26 bij 14 meter aan te passen.
  • Center courts moeten in oktober 2012 aangepast zijn (Heren Eredivisie in oktober 2010). Er zijn hiervoor wel dispenstatiemogelijkheden.
  • Bij nieuwe vloeren met een afmeting van 28 bij 15 meter (indien 1 veld wordt aangebracht) die voor oktober 2012 worden opgeleverd, is het toegestaan de nieuwe belijning (en 2 meter uitloop) aan te brengen.
  • Ook overige landelijke teams van Heren Eredivisie-clubs mogen al vanaf oktober 2010 met de nieuwe belijning spelen, als zij dezelfde hal gebruiken.

Voor meer informatie hierover neemt u gewoon even contact met ons op!

Maatvoering tekening basketbal

U kunt hier een voorbeeldtekening inzien en downloaden om een beeld te krijgen van het belijningsplan voor basketbal.

Voor ontwerpen van andere sporten kunt u ons menu raadplegen. Mist u een sport, vraag ons dan gerust om meer informatie uit onze volledige database met tekeningen.

 

voetbalbelijning

Klik op de afbeelding voor grotere versie in PDF

Advies en ontwerp van basketbalveld

Wij als sportbelijning.nl stellen informatie en kennis (gratis) te beschikking. Dit doen wij vanuit maatschappelijk belang. Wij zien dat kennis erg geïsoleerd aanwezig is of alleen tegen betaling of lidmaatschap beschikbaar komt. Dit vinden wij geen goed uitgangspunt. Wij vinden als sportbelijning.nl dat technische kennis en vooral praktijk ervaring (en mogelijke oplossingen) openbaar gedeeld moet worden. Alleen dan kan de branche groeien en daar waar mogelijk verbeteren. Heeft u gerichte vragen of technische verbeteringen en/of aanvullingen neem dan contact met ons op!

 

De op deze site aanwezige tekst en foto's mogen niet zonder toestemming van www.sportbelijning.nl worden vermenigvuldigd. Alle beelden, tekeningen, illustraties en teksten op deze site zijn auteursrechtelijk beschermd en eigendom van www.sportbelijning.nl - tenzij anders vermeld - en worden beschermd door nationale en internationale wetten. Deze beelden mogen niet gereproduceerd, noch aangepast of gewijzigd worden zonder schriftelijke toelating van www.sportbelijning.nl. Het gebruik van deze beelden/teksten impliceert dat u www.sportbelijning.nl als eigenaar vermeldt. Door deze site te raadplegen of één of meer beelden te downloaden, verklaart u zich akkoord met deze gebruiksvoorwaarden. Onze disclaimer is van toepassing. http://www.sportbelijning.nl/disclaimer.html. Gebruik van deze gegevens is op eigen risico.