sportbelijning
sport belijning

 

Sportbelijningen:

Overige belijningen / figuratie:

 

bestek tekeningen sportvelden

 

Toepassingen en belijningsadvies:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Waarom Beachsport

Beachsport is echte zomersport. Beachsporten zijn de laatste jaren sterk in opkomst. Lekker sporten en ontspannen met je voeten in het zand. Beachsport is leuk om te beoefenen maar ook leuk om naar te kijken. Beachsporten spreekt aan bij jeugd en jong-volwassenen. Beachsporten heeft een verfrissende werking bij herpositionering van bestaande sportcentra en sportparken Beachsporten is een interessante optie voor bedrijfssport-arrangementen. Het aantal beachsport locaties zijn hierdoor de laatste jaren sterk gegroeid.

beachkorfbalveld

Beachvolleybal of strandvolleybal

Het speelveld van beachvolleybalveld is 8 m x 16 meter (rechthoekig). Rondom het speelveld moet een obstakelvrije vrije ruimte/zone zijn van minimaal 5 m. in totaal is gewenste speelruimte 18 x 26 m.

De lijndikte hoort bij het speelveld (8 x 16 m). Een bal is 'in' als de (afdruk van de) bal de lijn raakt.

De belijning is 5-8 cm breed, kleur sterk contrateert met kleur van het zand. Belijning van een beachvolleybalveld bestaat uit in het zand aangebrachte spanbanden. Eventueel blootliggende ankers (4 hoekpunten) moeten van een zacht en flexibel materiaal gemaakt zijn.

Er is geen middenlijn; er kan dus ook geen lijnfout worden gemaakt door het overschrijden van deze lijn, al mag de tegenstander geen hinder ondervinden als de speler onder het net doorkomt.

In 1996 is beachvolleybal een Olympische sport geworden.

Hier complete omschrijving van Nevebo beachvolleybal aanleg normen: Link normen volleybal Beachveld

 

Beachvoetbal, beachsoccer of strandvoetbal

Afmetingen beachvoetbal speelveld: 35-37 meter lang en 26-28 meter breed.

Dit is incl. de lijndikte. De lijndikte hoort bij het speelveld. De belijning moet tussen de 8-10 breed zijn, kleur wit. Uitloop zowel zijkant als achterkant minimaal 4,0 m. Het doel is 2.2 meter hoog en 5.5 meter breed.

De gele vlaggen buiten het speelveld markeren aan iedere zijde het strafschopgebied (de rode vlaggen op de hoekschoppunt tot de gele vlaggen buiten het speelveld). De rode vlaggen buiten het speelveld markeert de virtuele middenlijn.

beachhandbal veld maatvoering

Beachhandbal of strandhandbal

Afmetingen beachhandbal speeloppervlak: 27 meter lang en 12 meter breed (rechthoek) Het speeloppervlak bestaat uit een speelveld en twee doelgebieden.

Dit is incl. de lijnbreedte. Lijnbreedte hoort bij het speeloppervlak. De belijning bestaat uit elastisch, gekleurde banden of lijn met een breed van 8 cm breed zijn. De lengtelijnen van van het speeloppervlak heten zijlijnen en de breedtelijnen heten achterlijnen. In het middem van de achterlijn staat het doel. De lijn tussen de doelpalen wordt doelijn genoemd.

Uitloop zowel zijkant als achterkant moet minimaal 3,0 m zijn. Compleet benodigd oppervlak is hierdoor 33 x 18 meter. Het doel is 2 meter hoog en 3 meter breed. Achterzijde van de doelpaal moet samenvallen met achterlijn van de doellijn. Voor ieder doel bevind zich een doelgebied. Het doelgebied wordt begrensd door een lijn (doelgebiedlijn) evenwijdig aan en op 6 m afstand van de achterlijn.

 

strand of beach handbal veld

belijning vastzetten beach sporten

beachkorfbalveld.jpg

 

Beachkorfbal of Strandkorfbal

beach korfbal strand

Het speelveld van beachkorfbal is 20 x 20 m (vierkant). Het speelveld is gemarkeerd door middel van duidelijk zichtbare lijnen. Lijn bestaat meestal uit een belijningsband. In ieder van de vier hoeken is een virtuele driehoek met zijden van 7 meter lang. (dus geen markering) zie plaatje De hoekpunten van de virtuele schuine lijnen van de driehoeken worden aangegeven door een rood/wit lint of gekleurd koord die op 7 m van de hoeken om de lijnen van het speelveld wordt bevestigd. In verband met het gevaar voor de spelers wordt geen strafworpstip gemarkeerd in het zand of veld. De scheidsrechter geeft voor strafworp en vrije bal de juiste locatie aan.

De korfbalpaal staat in het midden van het veld. De paal is minimaal 0.20 m ingegraven om letsel aan voeten te voorkomen. Hierdoor ligt het hoogste punt van de paal op ca. 3.30 m. Aspiranten spelen op deze zelfde hoogte palen welke dus iets hoger zijn als zij gewend zijn.

 

Beachhockey of Strandhockey

Er zijn meerdere soorten beachhockey toernooi en spelvormen. Er zijn spelvormen met een opblaas bording maar ook met losse beach belijning.

beach hockey strand

Wij bespreken hier beachhockey met losse beach belijning.

Beach Hockey wordt gespeeld op een zandveld van 25 x 35 meter

De achterlijn is de korte lijn (22 meter)

De zijlijn is de lange lijn (35 meter)

Iedere goal heeft een vrije zone van twee meter

De goals is 4 meter breed en twee meter hoog

Vanaf de hoekvlag via de zijlijn wordt 10 meter berekend. Deze visuele tien meter lijn is aan beide kanten van het veld

Doellijn is de lijn tussen de twee doelpalen

 

Gratis advies strandsporten

Wij als sportbelijning.nl stellen via deze (gratis) site kennis en informatie te beschikking. Dit doen wij vanuit maatschappelijk belang. Wij zien dat kennis erg geisoleerd aanwezig is of alleen tegen betaling of lidmaatschap beschikbaar komt. Dit vinden wij geen goed uitgangspunt. Wij vinden als sportbelijning.nl dat technische kennis en vooral praktijk ervaring (en mogelijke oplossingen) openbaar gedeeld moet worden. Alleen dan kan de branche groeien en daar waar mogelijk verbeteren. Heeft u gerichte vragen of technische verbeteringen en/of aanvullinge neem dan contact met ons op!

 

De op deze site aanwezige tekst en foto's mogen niet zonder toestemming van www.sportbelijning.nl worden vermenigvuldigd. Alle beelden, tekeningen, illustraties en teksten op deze site zijn auteursrechtelijk beschermd en eigendom van www.sportbelijning.nl - tenzij anders vermeld - en worden beschermd door nationale en internationale wetten. Deze beelden mogen niet gereproduceerd, noch aangepast of gewijzigd worden zonder schriftelijke toelating van www.sportbelijning.nl. Het gebruik van deze beelden/teksten impliceert dat u www.sportbelijning.nl als eigenaar vermeldt. Door deze site te raadplegen of één of meer beelden te downloaden, verklaart u zich akkoord met deze gebruiksvoorwaarden.