sportbelijning
sport belijning

 

Sportbelijningen:

Overige belijningen:

 

bestek tekeningen sportvelden

 

Toepassingen en belijningsadvies:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zaalvoetbal belijning

De afmetingen van zaalvoetbal belijning is 40.00 x 20.00 m. (= speelveld) (lengte minimaal 38 en maximaal 42 m, breedte minimaal 18 maximaal 22 m) De belijning hoort bij het speelveld. (maat is dus buitenzijde belijning, de belijning hoort bij het veld)

Minimale obstakelvrije uitloop rondom het speelveld is 2,0 m. (gemeten van buitenzijde achterlijn/doellijn/zijlijn) Voor bestaande hallen kan ontheffing worden gevraagd. (KNVB)

De breedte van de zijlijn en achterlijn is 50 mm, alleen de doellijn is 80 mm deze is 3,0 m lang. (zelfde breedte als doelpaal 8 x 8 cm) Doel komt naar dus naar binnen.(achterlijn doel = achterlijn doellijn. (zie foto) Overige belijning is allemaal 5 cm breed. Kleur van de belijning: wit, oranje en zwart.

 

 

voetbalbelijning

 

 

De kleur van de belijning dient contrasteert te zijn, ten opzichte van de vloer. Zwarte belijning wordt vaak toegepast en is erg geschikt voor een combiveld in een overdekte sportaccommodatie (zaal handbal, en zaalvoetbal gebruiken "vaak" dezelfde lijnen)

Commentaar: Zaalvoetbal en zaalhandbal hebben bijna dezelfde speelveld afmetingen, ze kunnen daardoor goed gecombineerd gebruikt worden.

Doelgebied

Doelgebied lijn bestaat uit twee ¼ cirkels van straal = 6.00 m (start vanaf binnenkant doelpaal) en in het midden van het doel een recht lijn van 3,0 m lang. De lijnbreedte hoort bij het doelgebied. (maat is vanuit de achterlijn doel incl. de lijndikte doelgebied)

Strafschoplijn

Er zijn twee soorten strafschop afstanden: Het 6 m strafschoppunt wordt in midden van doel aangebracht die het doelgebied begrenst. Komt neer op 6 m uit het midden van het doel Het lijntje is 0,30 m lang (0,15 meter aan beide kanten). Het 10 m strafschoppunt (zaalvoetbal in de top- en eredivisie) wordt op 10 m afstand in het midden van het doel aangebracht. Het lijntje is 0,30 m lang. (0,15 meter aan beide kanten)

Commentaar: 10 m strafschoppunt kan ook met tape worden aangebracht.

Belijningstekening zaalvoetbal

U kunt hier een voorbeeldtekening inzien en downloaden om een beeld te krijgen van het belijningsplan voor futsal. Hierin is o.a. terug te zien:

Middencirkel

Middencirkel bestaat uit een cirkel met een straal van 3.00 m. Lijn breedte 5 cm

Middenstip

Een lijntje op de middenlijn met een lengte van 0,30 m (0,15 m aan beide kanten).

Wisselzone

De wisselzone wordt begrensd door twee lijntjes op de zijlijn van 0,80 m (0,40 meter aan beide kanten) Dit op een afstand van 5 meter en 10 meter aan weerszijden van de middenlijn.

Commentaar: Spelers die gedurende een spelerswisseling het speelveld verlaten en betreden, moeten dat doen in dat gedeelte (wisselzone) van de eigen speelhelft dat tussen die twee lijnen van 80 centimeter ligt.

 

voetbalbelijning

Klik op de afbeelding voor grotere versie in PDF

Advies en ontwerp van futsalvelden

Hoekschopgebied

In iedere hoek van het veld wordt een kwartcirkel aangebracht met een straal van 0,25 m, gemeten vanaf de buitenkant van het snijpunt van doellijn en zijlijn.

Extra Lijn op de doellijn (4 x )

Buiten het speelveld op 5 meter afstand van het snijpunt van doellijn en zijlijn mag loodrecht op de doellijn een lijn van 0,40 m worden aangebracht. Dit om er voor te zorgen dat de afstand van 5 meter in acht wordt genomen. Is er een kwartcirkel aangebracht, dan dient deze lijn op 5,25 meter te worden aangebracht van het snijpunt doellijn/zijlijn.

FUTSAL

FIFA gebruikt de term Futsal. (Futsal = Spaans voor zaalvoetbal)

FIFA gebruikt andere maatvoering richtlijnen dan KNVB. Dit is afhankelijk van de niveau wedstrijd.

Tevens dient de lijnbreedte bij Futsal 8 cm te bedragen. (alle belijningen)

Afmetingen doelgebied, strafschop lijnen, corner cirkel en middencirkel is verder exact hetzelfde)

 

Maatvoering Futsal

Niet internationale wedstrijden:

Lengte: (zijlijn) minimum 25 m en maximum 42 m.

Breedte: (achter/ doellijn) minimum 16 m en maximum 25 m.

Internationale wedstrijden:

Lengte: (zijlijn) minimum 38 m en maximum 42 m.

Breedte: (achter/ doellijn) minimum 20 m en maximum 25 m.