sportbelijning
sport belijning

 

Sportbelijningen:

Overige belijningen:

 

bestek tekeningen sportvelden

 

Toepassingen en belijningsadvies:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Handbal belijning

Er kan een onderscheid worden gemaakt tussen drie handbalvormen per ondergrond:

 • Zaalhandbal (combinatieveld)
 • Veldhandbal (doorgaans op asfalt, gras of kunstgras)
 • Beachhandbal (zand ondergrond)

 

Hierbij de belijning van zevenhandbal zaalhandbal en veldhandbal. Er is speltechnisch geen verschil tussen zaalhandbal en veldhandbal. Aangezien veldhandbal buiten in de openlucht en zaalhandbal overdekt wordt gespeeld, zijn er toch enkele belijning verschillen.

handbalbelijning

 

 

Belijning handbal

De afmetingen van belijning van handbal is 40.00 x 20.00 m. (tolerantie 10 mm). De belijning hoort bij het speelveld. (maat is dus buitenzijde belijning, de belijning hoort bij het veld) De breedte van de belijning is 50 mm. (tolerantie 2 mm) Alleen de doellijn is 80 mm (tolerantie 2 mm) breed 3,0 m. Doel komt naar dus naar binnen.(achterlijn doel = achterlijn veldbelijning) Verder dient de belijning regelmatig te zijn.

 • Veldhandbal: Belijning bij voorkeur kleur wit, eventueel kan, om verwarring te voorkomen, de kleur geel worden toegestaan;
 • Zaalhandbal: Belijning kleur zwart;
 • Combiveld in een overdekte sportaccommodatie (handbal, korfbal, futsal, zaalhockey):

 

De kleur van de belijning is contrasterend, ten opzichte van de vloer; Doelgebied lijn R = 6.00 m deze lijn hoort bij het doelgebied. (maat is vanuit de achterlijn doel incl. de lijndikte doelgebied) dir moet een doorgetrokken dekkende lijn zijn. 7 m lijn= 1,0 m lang en 50 mm breed Vrije worp-lijn R = 9.00 m deze lijn hoort bij de vrije worpgebied. (maat is vanuit de achterlijn doel incl. de lijndikte vrije worp-lijn Vrije worp lijn bestaat uit een onderbroken lijn van stukken lijn van 150 mm x 50 mm.

 

Belijningstekening handbalveld

Handbal heeft een speelveld van 40 x 20 m, uitloop rondom het veld: 2,0 m. De afmetingen van het speelveld met de noodzakelijke uitloop rondom wordt dan 44 x 24 m. De uitlopen bestaan uit hetzelfde materiaal als het speelveld. Indien twee velden naast elkaar liggen, dient de onderlinge afstand tussen de velden 4 meter te bedragen. Als twee velden in het verlengde van elkaar liggen, dient de onderlinge afstand eveneens 4 meter te zijn en dienen de velden gescheiden te zijn door een ballenvanger. (veldhandbal)

U kunt hier een voorbeeldtekening inzien en downloaden om een beeld te krijgen van het belijningsplan voor handbal.

 

handbalveld belijning

Klik op de afbeelding voor grotere versie in PDF

Veldhandbal

Situering: de situering van het veldhandbal dient bij voorkeur N - Z te zijn, waardoor rekening houdend met de zon en de overheersende windrichting, een gunstige ligging wordt verkregen.

Oppervlak: het speeloppervlak dient egaal, fijn van textuur en gesloten te zijn. In geval het oppervlak in asfalt wordt uitgevoerd is het gebruik van het asfaltmengsel 'fijn dicht asfaltbeton' als toplaag gewenst. (gewenst afschot van maximaal 100 mm over de halve breedte van het speelveld inclusief de uitlopen) Aan de vlakheid van het speelveld inclusief verharde uitloop dienen de hoogste eisen te worden gesteld. Dit niet uit speltechnisch oogpunt maar uit afwateringsoogpunt. Onder een rei van 3 meter lengte mogen geen grotere afwijkingen dan 5 mm voorkomen. Scherpe overgangen mogen niet aanwezig zijn.

Het is gewenst achter de doelen ballenvangers te plaatsen (bij voorkeur 10 x 3 meter), alsmede is het noodzakelijk voorzieningen te treffen, waardoor de doelen kunnen worden verankerd. Het doel bij een handbalveld heeft een afmeting van 3 x 2 m.

jeugd handbalveld

Jeugdhandbal veld afmetingen, nieuwe stijl

F-jeugd 7-8 jaar

 • Afmetingen veld: 12-14 breed x 20 meter lang;
 • Cirkel 5 m, halve cirkel vanuit midden doel;
 • Afmetingen doel 2 x 1,60 m
 • Zachte bal maat 0

 

E-jeugd 9-10 jaar.

 • Afmetingen veld: 20 breed x 30 meter lang, indien mogelijk anders 20 x 40 m;
 • Cirkel 6 m, 2 kwart cirkel, lijn recht voor doel;
 • Afmetingen doel 3 x 1,60 m
 • Hard bal maat 0

 

D-jeugd 11-12 jaar.

 • Afmetingen veld: 20 breed x 40 meter lang;
 • Cirkel 6 m, 2 kwart cirkel, lijn recht voor doel;
 • Afmetingen doel 3 x 2 m
 • Hard bal maat 1

 

Beachhandbal

Beachhandbal valt onder de beachsporten, dit is een andere pagina op deze site. Hierbij een link naar deze pagina :Handbal Beachveld

 

Gratis advies maatvoering handbalveld

Wij als sportbelijning.nl stellen kennis en informatie (gratis) te beschikking. Dit doen wij vanuit maatschappelijk belang. Wij zien dat kennis erg geisoleerd aanwezig is of alleen tegen betaling of lidmaatschap beschikbaar komt. Dit vinden wij geen goed uitgangspunt. Wij vinden als sportbelijning.nl dat technische kennis en vooral praktijk ervaring (en mogelijke oplossingen) openbaar gedeeld moet worden. Alleen dan kan de branche groeien en daar waar mogelijk verbeteren. Heeft u gerichte vragen of technische verbeteringen en/of aanvullinge neem dan contact met ons op!

 

 

De op deze site aanwezige tekst en foto's mogen niet zonder toestemming van www.sportbelijning.nl worden vermenigvuldigd. Alle beelden, tekeningen, illustraties en teksten op deze site zijn auteursrechtelijk beschermd en eigendom van www.sportbelijning.nl - tenzij anders vermeld - en worden beschermd door nationale en internationale wetten. Deze beelden mogen niet gereproduceerd, noch aangepast of gewijzigd worden zonder schriftelijke toelating van www.sportbelijning.nl. Het gebruik van deze beelden/teksten impliceert dat u www.sportbelijning.nl als eigenaar vermeldt. Door deze site te raadplegen of één of meer beelden te downloaden, verklaart u zich akkoord met deze gebruiksvoorwaarden.