korfbal belijning
korfbal belijning

 

Sportbelijningen:

Overige belijningen:

 

bestek tekeningen sportvelden

 

Toepassingen en belijningsadvies:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Korfbal belijning

Er zijn een aantal korfbal spelsoorten, met elk hun eigen spel & maatvoering & belijnings regels.

Hieronder een opsomming met de belangrijkste korfbal soorten:

 • Veldkorfbal (gemengde gespeeld, zowel vrouwen als mannen);
 • Indoor korfbal (gijmzaal,sporthal);
 • Vrouwen korfbal;
 • G Korfbal(korfballers met een verstandelijke beperking;
 • Beach korfbal (op het strand, of op zand aangelegde beach velden);
 • Korfbal 1 tegen 1.
korfbalbelijning

 

 

Veldkorfbal

NIEUW:  Het Bondsbestuur van het KNKV heeft op 14 december 2013 tijdens de bondsraad de leden op de hoogte gesteld van het voorgenomen besluit om de afmetingen voor veldkorfbal te verkleinen naar een nieuwe afmeting van 40 x 20 m. 

Besluit Bondsbestuur KNKV:

Het Bondsbestuur van de KNKV heeft besloten om met ingang van 1 juli 2014 het spelen van competitiewedstrijden in het veldkorfbal van A,B,C jeugd, Dames en Senioren toe te staan op veldafmeting 40 x 20 m (excl. uitloop).

Voor de grasvelden en nieuwe korfbal kunstgrasvelden is het spelen op deze aangepaste veldafmetingen vanaf 1 juli 2014 verplicht. Korfbalverenigingen die spelen op een bestaand kunstgras korfbalveld krijgen uitstel.

In de periode van 1 juli 2014 t/m 30 juni 2026 hebben alle korfbalverenigingen die spelen op een bestaand kunstgrasveld de tijd om hun belijning van wedstrijdvelden aan te passen naar de vaste afmeting van 40 x 20 meter(excl. uitloop).

(de reden: door een kleiner veld wordt het spel directer en aantrekkelijker. Het resultaat van deze aanpak miet uiteindelijk zijn dat meer kinderen en volwassenen veel plezier aan de korfbalsport beleven, waarbij elke speler zich maximaal kan ontwikkelen.)

Dus vanaf 1 juli 2014:

Veldkorfbal wordt gespeeld op een speelveld van 40 x 20 meter met een obstakelvrije uitloop van minimaal 2 meter rondom het speelveld. Speelveld incl. uitloop is hierdoor minimaal 44 x 24 m.

De afmetingen voor de velden zijn afwijkend als het gaat om dameskorfbal en jeugdkorfbal. De juiste maten hiervoor zijn namelijk:

 • Dames en B en C jeugd  -  veldafmeting 40 x 20 m.(dit is excl uitloop)
 • D en E jeugd (8 tallen)   -  veldafmeting 40 x 20 m.(dit is excl uitloop)
 • E en F jeugd (4 korfball)   -  veldafmeting 24 x 12 m.(dit is excl uitloop)

Lijnen behoren niet tot het gebied wat zij begrenzen (lijnbreedte behoort dus niet bij het speelveld).

Lijnbreedte van belijning veldkorfbal is 50 mm

Strafworppunt mag rechthoekig zijn (15 x 5 cm) of rond cirkelvlak met een diameter van 8 tot 10 cm.

 

korfbal afmetingen

 

 

Zaalkorfbal

Zaalkorfbal wordt gespeeld op een speelveld van 40 x 20 m met een obstakelvrije uitloop van miminaal 1 meter rondom het speelveld.

Bij de afdelingen voor de B, C, D en E-jeugd klassen die in twee vakken spelen bedraagt de veldafmeting 40 bij 20 meter.Speelveld incl. uitloop is hierdoor minimaal 42 x 22 m

Bij de afdelingen voor de B, C, D, E en F-jeugd waarbij in 1 vak wordt gespeeld bedraagt de veldafmeting minimaal 20 bij 12 meter.

Uitloop (zijuitloop en achteruitloop) minimaal 1,0 m. Gemeten vanaf buitenzijde belijning tot opstakel.

Lijnbreedte van belijning zaalkorfbal is 30-50 mm. De kleur van de belijning is contrasterend, ten opzichte van de vloer.

Bij multdisciplinaire sportaccommodaties en dus meerder velden/belijningen door elkaar:

Belijning mag elkaar wel kruisen, maar niet overlappen, en bij kruisende belijning is de belijning van het grootste veld visueel onderbroken. 

Strafworppunt mag rechthoekig zijn (15 x 5 cm) of rond cirkelvlak met een diameter van 8 tot 10 cm.

Korfbal ontwerp

U kunt door op de afbeelding hiernaast te klikken een voorbeeldtekening inzien en downloaden om een beeld te krijgen van het belijningsplan voor korfbalvelden.

Hierin is o.a te zien:

 • De exacte maatvoering van het speelveld en de belijning.
 • De details als het gaat om de 'paalvakken'.
 • Speciefieke details van het belijningsplan.
 • Lijndiktes en lijnkleuren.

 

Voor ontwerpen van andere sporten kunt u ons menu raadplegen of contact opnemen.

korfbalbelijning

Klik op de afbeelding voor grotere versie in PDF.

Gratis advies maatvoering korfbalveld

Wij als sportbelijning.nl stellen kennis en informatie (gratis) te beschikking. Dit doen wij vanuit maatschappelijk belang. Wij zien dat kennis erg geisoleerd aanwezig is of alleen tegen betaling of lidmaatschap beschikbaar komt. Dit vinden wij geen goed uitgangspunt. Wij vinden als sportbelijning.nl dat technische kennis en vooral praktijk ervaring (en mogelijke oplossingen) openbaar gedeeld moet worden. Alleen dan kan de branche groeien en daar waar mogelijk verbeteren. Heeft u gerichte vragen of technische verbeteringen en/of aanvullinge neem dan contact met ons op!

 

 

De op deze site aanwezige tekst en foto's mogen niet zonder toestemming van www.sportbelijning.nl worden vermenigvuldigd. Alle beelden, tekeningen, illustraties en teksten op deze site zijn auteursrechtelijk beschermd en eigendom van www.sportbelijning.nl - tenzij anders vermeld - en worden beschermd door nationale en internationale wetten. Deze beelden mogen niet gereproduceerd, noch aangepast of gewijzigd worden zonder schriftelijke toelating van www.sportbelijning.nl. Het gebruik van deze beelden/teksten impliceert dat u www.sportbelijning.nl als eigenaar vermeldt. Door deze site te raadplegen of één of meer beelden te downloaden, verklaart u zich akkoord met deze gebruiksvoorwaarden.