sportbelijning
sport belijning

 

Sportbelijningen:

Overige belijningen:

 

bestek tekeningen sportvelden

 

Toepassingen en belijningsadvies:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Belijning in/op een sportveld van kunstgras

(Sport) belijning in een kunstgrasveld is nodig om de sport conform de officiele regels te kunnen beoefenen. De belijning wordt bij 99% van de kunstgrasvelden direct bij aanleg (definitief) aangebracht.

De belijning dient te voldoen aan de laatste maatvoeringsnormen conform NOC&NSF en de betreffende sportbond. Bij aanleg van een nieuw officieel wedstrijdveld (b.v. kunstgras) wordt streng op de normen gecontroleerd. Hierdoor moet altijd de juiste maatvoering gehanteerd worden.

Er is regelmatig verwarring / discussie over de volgende aspecten: maatvoering binnenkant lijn en/of buitenzijde lijn (hoort de lijn bij het speelveld), breedte uitloop, combinatie belijning met andere sporten (en vele andere detail-belijning en maatvoering vraagstukken).

Per sport zijn er officiele eisen en normen, de (officiele) sportbonden willen graag sportvelden met een correcte belijning maatvoering (uniformiteit).

 

 

Sport belijning in/op een kunstgrasveld kan op 3 verschillende manieren aangebracht worden:

1. Belijning in de fabriek laten meetuften;

2. Belijning snijden & lijmen in het kunstgras;

3. Belijning spuiten of rollen op/in het kunstgras;

4. Belijning scheren & plakken in het kunstgras.

 

voetbalbelijning

 

In 99% van de gevallen wordt een combinatie van optie 1 en 2 gebruikt. Optie 3 (1 % van de gevallen) voor specifieke (technische) omstandigheden en voor kleine belijnings-details (bijv. instructiezone-voetbal) en (tijdelijk & definitief) multifunctionele belijning.

1.Belijning meegetuft in de fabriek

In de kunstgras fabriek (tuften van de mat) kan de sportbelijning op de gewenste locatie en breedte worden ingetuft. De belijning zit dan in het kunstgras. Dit zijn meestal de achterlijn en middenlijn. Bij hockey is dit ook meestal de 23 m lijn en bij tennis vaak alle belijning. Of de zijlijn ook wordt meegenomen is afhankelijk van het legplan. Bij bepaalde soorten kunstgras is dit niet mogelijk (i.v.m. vleug van het kunstgras). De rol kan dan niet over dwars worden gelegd (visueel). Ronde belijning en andere belijning (b.v. middencirkel, cornercirkel, strafcirkels en oefencirkels, goal en doelgebieden, stippen en strepen) kunnen niet worden meegetuft (technisch niet mogelijk). In kunstgrasvelden is deze belijning (bijna) altijd ingesneden en geplakt (lijmdrager en lijm). Per project wordt er een legplan (seamplan) gemaakt. Hierop is de positie van de kunstgrasrollen aangegeven en kan exact worden bepaald waar de belijning komt (hierbij wordt rekening gehouden met het schoon snijden van het kunstgras).

Tip van www.sportbelijning.nl: Vraag bij de aanleg van een nieuw kunstgrasveld altijd naar het legplan of seamplan. (tip: publiekzijde: in de vleug kijken) Sportbelijning.nl kan u van advies voorzien, vraag naar de mogelijkheden.

2.Belijning wordt na het aanbrengen van het kunstgras in de kunstgrasmat gesneden en ingeplakt

De overige belijning als aanvulling op punt 1 word in de kunstgrasmat gesneden en geplakt. Hier is speciaal snij-,plak-,lijm-gereedschap voor vervaardigt. Dit kan per lijndikte ingesteld worden. Een geplakte lijn moet aan diverse aanleg normen voldoen. (geen brede naden) Een geplakte lijn is in principe een zwak punt. www.sportbelijning.nl is mede daarom van mening dat het zoveel mogelijk intuften van de belijning beter is dan plakken. Een aantal factoren zijn belangrijk voor een goed belijningsresultaat. Deze zijn: kwaliteit van het kunstgras, kwaliteit en deskundigheid van de installateur, kwaliteit van de lijmsoort en het weertype op het moment van installatie.

3.Belijning op of in het kunstgras gespoten.

Het spuiten van sportbelijning gebeurt op dit moment bij realisatie van moderne geweven kunstgras producten (b.v. het stadion veld van AGOVV (deels), Heracles, PEC Zwolle, FC Volendam en FC den Bosch). Deze voetbal kunstgrasvelden hebben een gespoten belijning (AGOVV een deels gespoten belijning). Deze velden zijn aan elkaar genaaid in plaats van lijmen/plakken. De belijning is met een belijningswagen eenvoudig op het kunstgras te spuiten. Dit gebeurd op dezelfde werkwijze al een gewoon natuurgrasveld. Er is alleen een speciaal belijningsverf nodig in verband met hechting (op de kunstgras vezel). Het spuiten van de belijning kan het beste uitgevoerd worden na het aanbrengen van het infill zand, dus nog voor het aanbrengen van (infill) EDPM, TPE of SBR. Hierdoor voorkom je bij een nieuw veld witte puntjes op de bovenste infill layer (ter plaatse van de gespoten lijn). Dit geeft een slordig effect. Het spuiten van belijning op een kunstgrasveld is een mooie aanvulling voor de gebruiker en klant. Er kan dus altijd (op een kunstgrasveld) aanvullende belijning aangebracht worden. Dit zowel tijdelijk als definitief. Snijden in het kunstgras is dan niet meer nodig. Vooral voor de in het seizoen 2010/2011 verplichte instructiezone of coachvakken (voetbal) is het spuiten van belijning een mooie en goedkope oplossing. Er is speciaal voor dit doel (belijnen van kunstgrasvelden) diverse kleuren verf op de markt. Een groot nadeel van spuitbelijning op kunstgras is dat het belijnen iedere 3-5 maanden herhaald moet worden. Kwaliteit van het verf is nog niet zodanig dat dit niet meer nodig is. De belijning (dekking op de kunstgrasvezel) wordt op termijn minder. Afhankelijk van het gebruik/ betreding en het onderhoud. Kunstgras vezels zijn gemaakt van PE of PP en wegens slechte hechting van de verf op deze lastige flexibele ondergronden blijft de verf niet lang zitten. Kunstgras is flexibel en als je verf gebruikt zonder weekmaker is de kans dat verf bij vervorming, (dus betreding van de vezel) gaat basten en loslaten.  

Tijdelijke belijning kunstgrasveld.

Voor tijdelijk belijning op/in kunstgrasvelden is een speciale verf in de handel. Deze kan met een gewone belijningsrol / kar op het kunstgras gerold of gespoten worden. Deze tijdelijke belijning kan door een borstelapparaat weer verwijderd worden.

Wees op kunstgrasvelden terughoudend met het toepassen van tijdelijke rol of spuitbelijning. Tijdelijke belijning heeft op dit moment nog een technisch probleem. Er zijn praktijksituaties bekend, waarin de tijdelijke belijning bijna niet van het kunstgrasveld te verwijderen was. Er zijn veel manuren gebruikt om de belijning weer van het veld te borstelen, krabben, poetsen. Dan schiet tijdelijke belijning haar doel voorbij. In dit geval een hockeyveld met tijdelijke belijning voor een andere sport. Gebruik tijdelijke belijning dus niet bij hockey kunstgrasvelden. Een Hockey mat heeft een dichte pooldichtheid of tufts per m2 en om een tijdelijke belijning geheel te verwijderen is in praktijk lastig gebleken. Er blijft residu van de belijning in het veld achter. Op een geheel groen kunstgrasveld is van een afstand veel te zien, elke streep of afwijking is te zien. Let op dat bepaalde sportbonden "andere" belijning op een wedstrijdveld niet toestaan. Er mogen dan geen officieele wedstrijden op het veld gespeeld worden. (Uitzondering bij dispensatie van de bond) Elk type kunstgrasveld is anders. Wat is er toegepast als infill (zand, SBR, EPDM, kurk of TPE), betreft het een kunstgras vezel met een vorm en/of groeven? In groeven kan je de kleur lastig verwijderen. Hier kom je met een borstel niet bij. Van een afstand is dan de lijn nog gedeeltelijk en/of vaag te zien. Omdat een kunstgrasveld egaal van kleur is zie je elk streepje en afwijking. Bij een officieel kunstgras wedstrijdveld mogen er (bij veel sportbonden) geen andere belijning dan de hoofdsport op het veld staan.

Advies van sportbelijning.nl maak eerst een proefvak of streep. Doe dit ruim voor het daadwerkelijk toepassen van tijdelijke belijning. Probeer dit proefvlak of lijn na een paar dagen te verwijderen.  Met de uitkomt daarvan kan je conclusies trekken.

Sportbelijning heeft op een kunstgras voetbalveld enkele testen uitgevoerd met gewone kalk /spuitbelijning (ook toegepast als belijning voor natuurgrasvelden). Uitkomst van deze test is dat het wel kan. Maar dit is afhankelijk van merk en type spuitbelijning. Laat de belijning ook niet te lang zitten. Bij een sporttoernooi van 1 dag of weekend, is een belijning band mogelijk een betere en minder risicovolle keuze. Belijningsband in de hoeken vastzetten met dunne grondspijker. Het nadeel van een belijningsband is het stuikelgevaar. Vraag wel altijd toestemming bij de eigenaar van het sportveld. Groter dikke pinnen of haringen door de kunstgrasbacking slaan is vaak niet toegestaan en onnodig. En vergeet de spijkers niet te tellen. Voorkom dat je er 1 vergeet. Je kan je wel voorstellen wat er gebeurd bij een sliding.

  

Voor meer informatie over de verschillende types kunstgras en voor al uw vragen over belijningen, afmetingen, constructies en aanleg van kunstgrasvelden kunt u bij ons terecht.

Belijning van kunstgras

Ook kunnen wij u voorzien van belijningstekeningen voor sportvelden van kunstgras. Vraag naar de mogelijkheden en voorbeelden!

 

 

kunstgras belijning

Advies en ontwerp van kunstgras sportvelden

Wij als sportbelijning.nl stellen kennis en informatie (gratis) te beschikking. Dit doen wij vanuit maatschappelijk belang. Wij zien dat kennis erg geisoleerd aanwezig is of alleen tegen betaling of lidmaatschap beschiktbaar komt. Dit vinden wij geen goed uitgangspunt. Wij vinden als sportbelijning.nl dat technische kennis en vooral praktijk ervaring (en mogelijke oplossingen) openbaar gedeeld moet worden. Alleen dan kan de branch groeien en daar waar mogelijk verbeteren. Heeft u gerichte vragen of technische verbeteringen en/of aanvullinge neem dan contact met ons op!