sportbelijning
sport belijning

 

Sportbelijningen:

Overige belijningen:

 

bestek tekeningen sportvelden

 

Toepassingen en belijningsadvies:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Belijning sporthal, sportzaal of gymzaal

De belijning is de finishing touch voor elke sportvloer. De sportvloer in een sporthal, sportzaal of gymzaal is bijna altijd voorzien van diverse (multifunctionele) sportbelijningen. Deze indoor sportaccommodaties wordt vaak voor verschillende sporten gebruikt. Elke sport heeft zijn eigen kleur. Sportbelijning.nl is van mening om zoveel mogelijk de maatvoering en kleuren van de belijning van de betreffende sportbond aan te houden.

De combinatie tussen de kleur van de sportvloer en de kleur van de belijning is erg belangrijk. Een sportvloer is namelijk in verschillende kleuren leverbaar. De belijning dient voldoende contrasterend te zijn ten opzichte van de sportvloer. De mate van contrast wordt bepaald door het verschil in lichtheid (L) tussen de belijning van het speelveld en de sportvloer. Deze waarde dient groter te zijn dan 7. Belijning ten behoeve van onderwijs is hierop uitgezonderd.

Er zijn vele spelregels voor de lijndiktes en afstanden tussen de lijnen en positie van de verlichting; vooral als het gaat om multifunctionele (belijnde) sporthal(len).

Als praktisch voorbeeld noemen wij: Badminton, bij het spelen van badminton mag je niet in de lamp kijken (verbinding). Positie van het veld en de verlichting moeten op elkaar afgestemd worden.

voetbalbelijning

 

 

Belijning verf (voor indoor sport & speel en spel accommodaties)

Multifunctionele sport, speel en spel vloeren worden vaak intensief gebruikt. De vloerbelasting is hoog. De sportvloer / ondergrond moet hierdoor erg slijtvast zijn. De belijning moet hierdoor ook slijtvast zijn.

Welke verf is als belijningsverf geschikt?

Er zijn veel soorten verf in de handel. Elke type verf heeft zijn eigen eigenschappen. Sportbelijning.nl werkt met speciale verven voor de belijning van alle binnen (sport)accommodaties en speel en spel zalen. Deze belijningsverf zijn in alle mogelijke kleuren leverbaar. Wel is het van belang welke ondergrond er ligt. Het is noodzakelijk om de (belijnings) verf af te stemmen op de type sportvloer. Klinkt weer moeilijk en lastig, maar marnoleum heeft een andere hechting dan een PU, hout of PVC vloer.

Belangrijke eigenschappen van een belijning verf:

 

Belangrijk voor eindresultaat is:

Geen hoogteverschil tussen belijning en vloer dus belijningverf dun en dekkend aanbrengen;

Belijningsbreedte en belijning kleur: volg de belijnings normen van betreffende sportbond;

Bij kruisende belijning, zorgt voor de juiste overlap, welke lijn boven;

De droogtijd. Droogtijd is altijd afhankelijk van de temperatuur, luchtvochtigheid, ventilatie en aangebrachte laagdikte. Hoge luchtvochtigheid en lage temperaturen kunnen de droging negatief beinvloeden.

 

 

Belijning kleuren voor sporthal, sportzaal of gymzaal

  • Badminton blauw RAL 5012;
  • Volleybal geel RAL 1023;
  • Basketbal rood RAL 3020;
  • Combiveld zwart RAL 9005 of grijs RAL 7042;
  • Tennis wit RAL 9010;

 

 

led belijning

Gratis informatie over belijning indoor en multifunctionele sportvelden

Wij als sportbelijning.nl stellen kennis en informatie (gratis) te beschikking. Dit doen wij vanuit maatschappelijk en sociaal belang. Wij zien dat kennis erg geisoleerd aanwezig is of alleen tegen betaling of lidmaatschap beschiktbaar komt. Dit vinden wij geen goed uitgangspunt. Wij vinden als sportbelijning.nl dat technische kennis en vooral praktijk ervaring (en mogelijke oplossingen) openbaar gedeeld moet worden. Alleen dan kan de branch groeien en daar waar mogelijk verbeteren. Heeft u gerichte vragen of technische verbeteringen en/of aanvullinge neem dan contact met ons op!