sportbelijning
sport belijning

 

Sportbelijningen:

Overige belijningen en figuratie:

 

bestek tekeningen sportvelden

 

Toepassingen en belijningsadvies:

 

 

 

 

 

 

 

 

Rugby belijning

Er zijn een tweetal rugby spelvormen. Deze zijn:

 • Rugby Union
 • Rugby league (NRL)

 

In beide vormen draait het spel om het in bezit hebben van een ovaalvormige bal om uiteindelijk te scoren met de vaste regel dat de bal niet voorwaarts mag worden gepassed (overgooien). Terrein mag alleen worden gewonnen door met de bal te lopen of hem vooruit te trappen.

Naast deze spelvormen zijn er ook diverse (toernooi) varianten op bovengenoemde vormen van rugby ontwikkeld.

 • Rugby sevens (een variant van Rugby Union)
 • Seven-a-side
 • Ten-a-side
 • Touch rugby

 

Van deze varianten is rugby sevens de belangrijkste. Rugby Sevens is vanaf de Olympische Zomerspelen 2016 een olympische sport. Wanneer er echter internationaal over rugby wordt gesproken, dan bedoelt men vrijwel altijd Rugby Union.

rugbybelijning

 

 

Rugby Union belijning

Het speelveld van een rugbyveld (Union) is maximaal 100 m lang en maximaal 70 m breed.(zie commentaar *1) Dit is excl. lijndikte (de zijlijnen en doellijn behoren niet tot het speelveld). Het speelveld is het gebied tussen de rugbydoelen

Alle lijnen moeten tussen de 7,5 en 10 cm breed zijn. Kleur wit en bij gecombineerd gebruik (andere sporten) de kleur geel (zie commentaar *2) Achter het rugby doel liggen de doelgebieden. Deze doelgebieden moeten groter of gelijk zijn dan 10 m en kleiner of gelijk dan 22 m. Breedte doelgebied(en) hetzelfde als het breedte speelveld.

Rondom het speelveld en doelgebieden moet zich een obstakelvrije uitloop bevinden van minimaal 5 m.

Commentaar

*1: afwijkingen op speelveld afmetingen zijn mogelijk in overleg/dispensatie Rugby bond Breedte 70 m = IRB en 69 m is Nederlandse Rugby Bond

*2: gecombineerd gebruik alleen bij noodgevallen/ruimte gebrek, voorkeur van de bond is rugby velden specifiek voor rugby.

Op het rugby veld (speelveld) bevinden zich ononderbroken lijnen en onderbroken lijnen.

Ononderbroken lijnen:

 • Speelveld zijbelijning (2 x)
 • Doellijnen (2 x)
 • Middenlijn (1 x)
 • 22 meter lijn (2 x)
 • Doelgebieden achterlijn en zijlijn. (buiten het speelveld)

 

Onderbroken lijnen:

 • 10 meter onderbroken lijnen (2 x parallel met middenlijn)
 • 5 meter onderbroken lijnen (4 x parallel met speelveld zijlijn en doellijn
 • 15 meter onderbroken lijnen (2 x parallel met speelveld zijlijn)

 

Losse lijnen:

 • losse lijnen 0,5 m (1 x) deze doorsnijdt de middenlijn.

 

 

 

 

 

Voor exacte positie van alle lijnen zie sportbelijning tekening Rugby. (bijlage) Voor meer informatie kunt u altijd contact met ons opnemen.

 

Belijningstekening rugbyveld

U kunt hier een voorbeeldtekening inzien en downloaden om een beeld te krijgen van het belijningsplan voor rugbyvelden.

Voor ontwerpen van andere sporten kunt u ons menu raadplegen. Mist u een sport, vraag ons dan gerust om meer informatie uit onze volledige database met tekeningen.

 

 

rugby maatvoering belijning

Klik op de afbeelding voor grotere versie in PDF

Hierbij een link met alle eisen en normen van Union rugby: Union Rugby speelveld en plattegrond

Hierbij een link met alle eisen en normen van National Rugby League (NRL): National Rugby League veld eisen en maatvoering

 

Gratis advies maatvoering rugbyveld

Wij als sportbelijning.nl stellen kennis en informatie (gratis) te beschikking. Dit doen wij vanuit maatschappelijk belang. Wij zien dat kennis erg geisoleerd aanwezig is of alleen tegen betaling of lidmaatschap beschikbaar komt. Dit vinden wij geen goed uitgangspunt. Wij vinden als sportbelijning.nl dat technische kennis en vooral praktijk ervaring (en mogelijke oplossingen) openbaar gedeeld moet worden. Alleen dan kan de branch groeien en daar waar mogelijk verbeteren. Heeft u gerichte vragen of technische verbeteringen en/of aanvullinge neem dan contact met ons op!

 

 

De op deze site aanwezige tekst en foto's mogen niet zonder toestemming van www.sportbelijning.nl worden vermenigvuldigd. Alle beelden, tekeningen, illustraties en teksten op deze site zijn auteursrechtelijk beschermd en eigendom van www.sportbelijning.nl - tenzij anders vermeld - en worden beschermd door nationale en internationale wetten. Deze beelden mogen niet gereproduceerd, noch aangepast of gewijzigd worden zonder schriftelijke toelating van www.sportbelijning.nl. Het gebruik van deze beelden/teksten impliceert dat u www.sportbelijning.nl als eigenaar vermeldt. Door deze site te raadplegen of één of meer beelden te downloaden, verklaart u zich akkoord met deze gebruiksvoorwaarden.

rugbyveld