sportbelijning
sport belijning

 

Sportbelijningen:

Overige belijningen:

 

bestek tekeningen sportvelden

 

Toepassingen en belijningsadvies:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Multifunctionele sport velden & accommodatie

De vraag naar multifuctionele sport velden & accommodaties nemen toe. De markt zoekt naar efficiente inzet van ruimtegebruik en financien. Dit in verband met risico van de investering, meer variatie aan sporten kunnen aanbieden en meer gebruiksuren per veld.

De klant zoekt een officieel wedstrijdniveau sportveld geschikt voor meerdere sporten. Een sportveld voorzien met meerdere sportbelijningen. Een sportveld wat ook gebruikt kan worden, door scholen, BSO, kinderdagverblijven en jongeren uit de buurt.

Sportbelijning.nl is van mening dat alleen kunstgras, asfalt, beton en bepaalde naadloze kunststof sportvloeren geschikt zijn voor outdoor multifunctioneel gebruik. Natuurgras is door intensiteit van gebruik niet geschikt voor langdurig multifunctioneel gebruik.(kale plekken)

voetbalbelijning

Multifunctioneel kunstgras sportveld

Een multifunctioneel kunstgras sportveld (buiten accommodatie) kan op dit moment alleen voor de breedte sport worden ingezet. In principe zijn hier officiele wedstrijden niet toegestaan. Als het veld sporttechnisch voldoet, is meerdere belijningen in 1 veld voor sommige sportbonden wel een obstakel. De ene sportbond is hierin makkelijker dan de andere. Veel sportbonden willen namelijk geen andere belijning in het wedstrijdveld.

Hierbij de belangrijkste knelpunten en obstakels:

Sporttechnisch geschiktheid van het veld

Een multifunctioneel sport veld moet sporttechnisch voldoen aan de sporttechnische normen van de verschillende sportbonden. Dit is al gelijk een probleem. Een buiten accommodatie sportveld geschikt krijgen voor alle denkbare sporten is een utopie (officieel wedstrijd niveau). Een kunstgras voetbalveld heeft andere sporteigenschappen dan b.v. een basketbalveld. De bal moet bij veldvoetbal niet te hoog stuiteren, veld is dan te hard, bij een basketbalveld moet de bal juist stuiteren.

In kunstgras zijn sporttechnisch de volgende sporten te combineren:

  • Voetbal & rugby en Gaelic football (FIFA 2 star, IRB (International Rugby Board) en GAA (Gaelic Athlectic Association);
  • Hockey en tennis;
  • korfbal en volleybal;
  • Voetbal en hockey (FIFA 1 star en FIH national classification).

 

Een praktisch probleem bij een combinatie voetbal en hockey is dat het veld sporttechnisch voldoet aan sporttechnische normen, maar vooral de hockeyers gaan dit veld speeltechnisch niet waarderen. Balrol is te traag voor hockey, een FIH National classification is alleen geschikt voor trainingen. Vanuit de KNHB zijn op dit combiveld geen officiele wedstrijden toegestaan.

Voor een full size multifunctioneel buitenaccommodatie sportveld moeten door de NOC&NSF en sportbonden aangepaste sporttechnische normen vastgesteld worden. Doel: Wedstrijdniveau voor meerdere sporten.

 

Meerdere sportbelijning in een sportveld

Bijna alle sportbonden willen geen andere belijning op/in het veld. (of er moet dispensatie worden aangevraagd) Veel sportbonden staan hiermee het multifunctioneel gebruik van het veld in de weg. Als er dispensatie wordt afgegeven, kan dit alleen tot een bepaald wedstrijd niveau. Bijvoorbeeld alleen officiele wedstrijden voor jeugd zijn er toegestaan. Sportbelijning.nl vindt dit een slechte zaak een gemiste kans. In sporthallen zie je belijningen van meerdere sporten door elkaar, hier mag het wel. Waarom voor een multifunctioneel full size sportveld dan niet? Sportbelijning.nl wil hierbij iedereen oproepen om dit knelpunt bespreekbaar te maken. Mogelijk moet er vanuit de opdrachtgever (vaak gemeenten) dit knelpunt met de diverse sportbonden besproken worden. Er zijn in Nederland goede voorbeelden van full size sportvelden met diverse sportbelijningen.

 

multifunctioneel sportveld

Advies en ontwerp van multifunctionele sportvelden

Wij als sportbelijning.nl stellen kennis en informatie (gratis) te beschikking. Dit doen wij vanuit maatschappelijk en sociaal belang. Wij zien dat kennis erg geisoleerd aanwezig is of alleen tegen betaling of lidmaatschap beschiktbaar komt. Dit vinden wij geen goed uitgangspunt. Wij vinden als sportbelijning.nl dat technische kennis en vooral praktijk ervaring (en mogelijke oplossingen) openbaar gedeeld moet worden. Alleen dan kan de branche groeien en daar waar mogelijk verbeteren. Heeft u gerichte vragen of technische verbeteringen en/of aanvullinge neem dan contact met ons op!

 

Voor al uw overige vragen kunt u ons (direct) een mailbericht sturen. klik op sportveld vragen