sportbelijning
voetbalveld maatvoering

 

Sportbelijningen:

Overige belijning en figuratie:

 

bestek tekeningen sportvelden

 

Toepassingen en belijningsadvies:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Voetbalveld belijning, maatvoering, afmetingen en speelveld benamingen

Een voetbalveld bestaat uit verschillende lijnen en spelgebieden. Deze lijnen hebben een doel. Deze lijnen op en rondom het veld (natuurgras / kunstgras) geven aan hoe groot het speelveld is. De twee buitenste en langste lijnen worden zijlijnen genoemd. De twee korte lijnen worden doellijn of achterlijn genoemd. Een middenlijn verdeelt het voetbalveld in twee helften. Een voetbalveld heeft nog meer lijnen. Rechte lijnen of in de vorm van een cirkel. Al deze lijnen hebben verschillende betekenissen en/of geven een gebied aan. In onze sportbelijning detail tekening ziet u de belangrijkste lijnen en gebieden van een voetbalveld.

 • Doellijn, achterlijn en zijlijn;
 • Middencirkel: heeft diameter van 18,32 meter, en een radius van 9,15 m;
 • Hoekschop of corner cirkel: heeft een radius van 1,0 m;
 • Strafschopgebied; afmeting 40,32 bij 16,50 m;
 • Strafschopstip of penaltystip: diameter 0,20 m;
 • Strafschop cirkelboog: heeft een radius 9,15 m, penaltystip is het middelpunt;
 • Doelgebied afmeting 18,32 bij 5,50 m.
voetbalbelijning

 

 

Waarom die vreemde maatvoering van de detail belijning voetbalveld

Strafschopgebied breed 40,32 m een middelcirkel met een radius 9,15 m een doelgebied van 18,32 m bij 5,5 m. Waarom deze vreemde maatvoering? Waarom geen afgeronde getallen. Hierbij (kort) uitleg: Voetbal is ontstaan in Engeland. In 1863 werden in Engeland de eerste maatvoering wetten van het voetbal opgesteld. Dus ook de detail maatvoering van het veld zoals: doelgebieden & strafschopgebied en midden cirkel, strafschop cirkelboog. Omdat de maatvoering ""oorspronkelijk"" zijn opgesteld in Engeland zijn alle afmetingen in Britse lengtematen, dus in yards. Yards zijn weer vertaald naar meter en incl. afronding naar cm. Dat verklaart in elk geval waarom de afstand van een muurtje geen rond getal is 10 yards = 9,15 m. De 10 yards vonden de maatvoering bedenkers in 1863 de juiste afstand.

Afmetingen voetbalveld Internationaal (betaald voetbal)

Maat speelveld 105 x 68 m. (excl. uitloop). Dit is incl. de lijndikte en excl. uitloop rondom. De lijndikte hoort bij het speelveld. De belijning moet 12 cm breed zijn en wit van kleur. 12 cm is de FIFA norm.

Dit is de verplichte maatvoering van het WK, EK en Europese competities; voor alle top en professional wedstrijden wordt deze maat aanbevolen. De KNVB neem voor het Nederlands betaald voetbal deze adviesmaat bij nieuwbouw en/of aanpassing over.

Stadionvelden waarvan de afmetingen aan de NL afmetingen voldoen, hoeven niet te worden aangepast.

Voetbalveld afmetingen 11 tegen 11 Nationaal Nederland

 • Hoofdveld 105 x 69 meter (incl. lijndikte en excl. verplichte uitloop) met verplichte uitloop is dit 113 x 77 meter en totaal 8701 m2
 • Bijveld 100 x 64 meter (incl. lijndikte en excl. verplichte uitloop) met verplichte uitloop is dit 108 x 72 meter en totaal 7776 m2

 

positie doelpaal en doellijn bij een voetbalveld

De genoemde voetbalveld afmetingen zijn excl. uitloop maar wel incl. de lijndikte. De lijndikte hoort bij de afmeting van het speelveld. De belijning moet tussen de 10 en 12 cm breed zijn, kleur wit. Rondom elk speelveld moet een veiligheidszone aanwezig zijn: de uitloopruimte. Uitloop zowel aan de zijkant als achterkant van het veld moet minimaal 4,0 meter zijn.

Afwijkende maten zijn alleen mogelijk met dispensatie van de KNVB. Indien wens is spelen van officiële wedstrijden, bij alleen gebruik van trainingsvelden is dit niet van toepassing.  Tip: dispensatie vooraf realisatie met de KNVB overleggen. Dispensatie op maatvoering is geen vanzelfsprekendheid.

Benodigde uitloop rondom het 11 tegen 11 veld moet minimaal 4 meter zijn. In de uitloop (4 meter uit de grenslijnen) mogen zich tijdens wedstrijden geen obstakels bevinden (andere dan de voorzieningen die tot het spel behoren) anders dan:

maat penaltystip voetbal

Hierbij een link over de maatvoering, onderhoud en reparatie advies over de penaltystip: alles over de penaltystip of strafschopstip

Hierbij een link van de officiële belijning norm van KNVB voetbalvelden: Link voetbal belijning normen NOCNSF-KNVB2-Bl.1

 • Dug-outs mogen binnen de uitloopruimte staan, op minimaal 3 meter uit de zijlijn
 • Uitklapbare pupillendoelen mogen, ingeklapt, binnen de uitloopruimte staan op minimaal 3,50 meter uit de zijlijn

De uitloopruimte moet van hetzelfde materiaal zijn als het speelveld of moet bestaan uit kunstgras waarbij het kunstgras op 1 meter uit de zijlijn wordt aangebracht. Het kunstgras moet dezelfde sporttechnische eigenschappen bezitten als het natuurgrasveld. De aansluiting moet drempelvrij verlopen, en dusdanig dat geen gevaar kan ontstaan voor de gebruikers.

De laatste 0,5 meter van de uitloop mogen worden uitgevoerd in een verhardingsmateriaal, waarbij de vlakheid van het veld gewaarborgd moet blijven.

Maatvoering voetbal algemeen 11 tegen 11

De Spelregels, uitgegeven door de International Football Association Board (Laws of the game), geven ruimte voor meer mogelijkheden. Uit oogpunt van uniformiteit heeft de KNVB echter (al in 1909) besloten om voor de Nederlandse situatie minimum- en maximumafmetingen te hanteren.

Maatvoering van voetbalvelden bij eredivisieclubs / stadion velden

Tussen de linies heeft een eigen onderzoek gedaan maar de maatvoering van voetbalvelden bij eredivisieclubs. Indien interesse klik dan hier

Het betreft een onderzoek uit 2012/2013. De verplichte veilige uitloop is in de beoordeling niet opgenomen.

Maatvoering pupillen voetbalvelden nieuw KNVB

nieuwe knvb pupillen competitie

De KNVB introduceert vanaf het seizoen 2017/’18 nieuwe pupillen wedstrijdvormen. Deze nieuwe vormen sluiten volgens de KNVB beter aan bij de ontwikkeling en het spelplezier van voetballende jongens en meiden, op alle niveaus. De nieuwe wedstrijdvormen en de bijbehorende nieuwe spelregels zullen gefaseerd over twee seizoenen worden ingevoerd. Vanaf het seizoen 2017/’18 start de KNVB met het invoeren van de nieuwe wedstrijdvorm 6 tegen 6 voor pupillen onder 8 en onder 9 jaar. Daarnaast adviseert de KNVB om de allerjongste beginnende voetballertjes de 2 tegen 2 wedstrijdvorm en pupillen onder 7 de 4 tegen 4 wedstrijdvorm te gaan spelen

Hierbij een uitgebreide link van nieuwe pupillen wedstrijdvormen: nieuwe KNVB pupillen wedstrijdvormen

knvb pupillen voetbal veld

 

Legenda belijning kleuren

Wit: 11 tegen 11 voetbal bijveld

Blauw: 8 tegen 8 pupillenveld

Donker groen: 6 tegen 6 pupillenveld

Rood: 4 tegen 4 pupillenveld

 

 

Indien een vereniging de veldjes anders gaat positioneren (tijdelijk) kan er gewerkt worden met ""zachte & flexibele"" hoedjes of pionnen of anders. Bij nieuw aan te leggen kunstgras bijvelden wordt geadviseerd de belijning mee te nemen in het ontwerp en de realisatie. Bij bestaande kunstgras bijvelden kan de belijning ook gespoten/geverfd worden. Op natuurgras voetbal bijvelden kan de belijning zoals weergegeven op tekening ook met gekleurde kalkbelijning worden aangebracht.

 

knvb pupillen voetbal veld

 

Afmetingen 9 tegen 9 (onder meer: E-pupillen)

Door de nieuwe KNVB pupillen wedstrijdvormen komt de 9 tegen 9-competities voor pupillen in seizoen 2018/'19 te vervallen, zie schema.

Maatvoering volgens de KNVB: minimaal 68 x 56 meter en maximaal 73 x 60 meter. Vaak in lengte van een bestaand voetbalveld tussen de strafschopgebieden. Deze maatvariatie heeft te maken met de maatvoering van hoofd en bijvelden.

Benodigde uitloop rondom het 9 tegen 9 veld moet minimaal 3 meter zijn. In de uitloop (3 meter uit de grenslijnen) mogen zich tijdens wedstrijden geen obstakels bevinden (andere dan de voorzieningen die tot het spel behoren).

De uitloop moet van hetzelfde materiaal zijn als het speelveld. De laatste 0,5 meter van deze ruimte mag verhard zijn, waarbij de vlakheid van het veld gewaarborgd moet blijven.

Hierbij een link van 9 tegen 9 KNVB regels: 9 tegen 9 KNVB regels

 

Afmetingen 8 tegen 8 nieuwe KNVB pupillen voetbal NIEUW

knvb pupillen 8 tegen 8 competitie

Maat veld: 64 x 42,5 meter. De 64 x 42,5 is exclusief de uiloop. Kleur blauw. Lijnbreedte 6-12 cm. De lijn hoort bij het speelveld.

Deze voetbal wedstrijdvorm (8 tegen 8): voetballen over dwars op een voetbalbijveld (64 x 100 m). De zijlijn (blauw) loop hierdoor parrallel met de middenlijn en aan zijde van het doel samen met het 5,5 doelgebied lijn.

De achterlijn, is de (witte) zijlijn van een 64 x 100 m voetbalbijveld. De zijnlijn aan zijde middenlijn ligt 2,0 m uit de middenlijn. In die belijning van het bijveld correct is uitgezet komt u hierbij op ca. 42,5 m uit. De reden van deze 42,5 m is dat er op een veilige manier twee wedstrijden (op 1 bijveld) tegelijk gespeeld kunnen worden. uitloop tussen de 8x8 velden is 4 m. een ander voordeel is dat het veel betreden doelgebied niet wordt gebruikt en de er geen geen obstabels in het veld, bij het over dwars spelen op een half veld is het vaste wedstrijddoel een obstakel. Een groot nadeel van deze veldmaatvoering is dat de bestaande Hoe gaan we om met de vaste pupillendoeltjes op kunstgrasvelden? Toevoeging: op vele kunstgrasvelden zijn de pupillendoeltjes, precies in het midden van een speelhelft, bevestigd aan de omheining. Volgens de KNVB nieuwe 8 tegen 8 belijning tekening verschuift het midden van het veld. (het midden van een half veld is niet dezelfde midden als 8 x 8 pupillenveld) Hierdoor moeten dus alle vaste pupillendoeltjes op kunstgrasvelden bevestigd aan de omheining worden verzet. Dit vindt zijn oorzaak in het sparen* (* = minder belasten) van het doelgebied en het voorkomen van gevaarlijke situaties bij de doelpalen van de vaste doelen (tegen de doelpaal lopen/vallen) en de 4 m vrije ruimte tussen de twee pupillen velden. (de 2 m blauwe lijn parrallel aan de middenlijn).

knvb pupillen 8 tegen 8 blauw middenlijn

De bijvelden (niet zijnde hoofdvelden) mogen worden voorzien van een permanente belijning. Deze belijning moet voldoen aan de voorwaarden zoals beschreven in de brochure kwaliteitsnormen voetbalaccommodatie (zie hoofdstuk 3). Bij 8 tegen 8-voetbal (O8 t/m O12) wordt gespeeld met doeltjes van 5 bij 2 meter. Deze doeltjes worden nu ook gebruikt bij het huidige 7 tegen 7-voetbal (pupillenvoetbal)

 

Afmetingen 7 tegen 7 (onder meer: pupillen, 35+ en 45+)

Maat veld: minimaal 60 x 42,5 meter en maximaal 70 x 55 meter. KNVB adviseert om deze spelvorm op een half voetbalveld te spelen, dus over dwars. Als u dan een hoofdveld gebruikt heeft u een groter veld dan bij bijvelden. (zie 11 tegen 11 voetbal maatvoering)

 • Bij een 11 tegen 11 voetbal hoofveld: 52,5 x 68 m
 • Bij een 11 tegen 11 voetbal bijveld: 50 x 64 m, deze maat komt het meeste voor.

Benodigde uitloop rondom het 7 tegen 7 veld moet minimaal 2 meter zijn. In de uitloop (2 meter uit de grenslijnen) mogen zich tijdens wedstrijden geen obstakels bevinden (andere dan de voorzieningen die tot het spel behoren).

De uitloop moet van hetzelfde materiaal zijn als het speelveld. De laatste 0,5 meter van deze ruimte mag verhard zijn, waarbij de vlakheid van het veld gewaarborgd moet blijven.

Bij deze voetbalvorm zijn de afmetingen die van een half speelveld.

Op een normaal speelveld kunt u (onder normaal omstandigheden) maximaal twee 7 tegen 7-velden uitzetten.

Vanaf juli 2011 is het door de KNVB toegestaan om de zeven-tegen-zeven belijning op een normaal veld aan te brengen, mits er een aantal voorwaarden in acht worden genomen.

De belangrijkste regels zijn:

 • De belijning mag aangebracht worden op alle velden (kunstgrasvelden en natuurgrasvelden) met uitzondering van de velden welke gebruikt worden voor de categorie A.
 • De belijning (grenslijnen) wordt aangebracht aansluitend op de 5,5 meterlijn en 2 meter vanaf de middellijn tot aan zijlijnen van het standaard veld;
 • De belijning betreft een doorgetrokken belijning;
 • De kleur van de belijning is afwijkend van de hoofdbelijning (dus niet wit);
 • De belijning van het standaardveld mag niet onderbroken worden;
 • De breedte van de belijning bedraagt 6 tot 12 centimeter.
 • Optie: naast de grenslijnen mogen penaltystippen en een middenstip worden aangebracht; 

 

knvb pupillen 6 tegen 6

Afmetingen 6 tegen 6 nieuwe KNVB pupillen voetbal NIEUW

Maat veld: 42,5 meter x 30. De 42,5 x 30 is exclusief de uiloop. Kleur belijning: deels blauw en donker/licht groen. (afhankelijk van kleur kunstgras en leverantie mogelijkheden kunstgras leverancier) Lijnbreedte 6-12 cm. De lijn hoort bij het speelveld.

Deze voetbal wedstrijdvorm (6 tegen 6) voetballen op een deel van een voetbalbijveld (64 x 100 m). Je kan het belijning schema aanhouden zoals voorstel KNVB. Er passen 4 velden op een kunstgrasveld bijveld. Uitloop minimaal 4m. (tussen twee 6 tegen 6 pupillenvelden is 4 m uitloop toegestaan)

knvb pupillen 6 tegen 6 groen

De bijvelden (niet zijnde hoofdvelden) mogen worden voorzien van een permanente 6 x 6 belijning. Deze belijning moet voldoen aan de voorwaarden zoals beschreven in de brochure kwaliteitsnormen voetbalaccommodatie (zie hoofdstuk 3). Op natuurgras bijvelden kan de belijning ook met gekleurde kalkbelijning worden aangebracht. Op natuurgrasvelden kan ook gewerkt worden met lint / kunststof lijnen (gebruik materialen wat niet leidt tot onveilige situaties. Bij het 6 tegen 6 voetbal (O8 t/m O12) wordt gespeeld met doeltjes van 5 bij 2 meter. Deze doeltjes worden nu ook gebruikt bij het huidige 7 tegen 7-voetbal (pupillenvoetbal)

 

Afmetingen 4 tegen 4 onder meer Mini-Pupillenvoetbal (4-tallen) NIEUW

Maat veld: 30 meter x 20 meter. De 30 x 20 is exclusief de uiloop. Kleur belijning: rood Lijnbreedte 6-12 cm. De lijn hoort bij het speelveld. Voor het 4 tegen 4-voetbal zijn doeltjes met een afmeting van 3 bij 1 meter het meest optimaal. Deze doeltjes worden al gebruikt binnen het huidige minipupillen voetbal.

 

Afmetingen 2 tegen 2 onder meer Mini-Pupillenvoetbal (2-tallen) NIEUW

Maat veld: 20 x 15 meter. De 20 x 15 is exclusief de uiloop. Kleur belijning: in overleg KNVB Lijnbreedte 6-12 cm. De lijn hoort bij het speelveld. Voor het 2 tegen 2 voetbal zijn doeltjes met een afmeting van 3 bij 1 meter het meest optimaal. Deze doeltjes worden al gebruikt binnen het huidige minipupillen voetbal.

doelen pupillen voetbalveld

 

Cruijff Court veld maatvoering

cruijff court

 

Bij aanleg van nieuwe voetbalvelden (of het nu om kunstgras of natuurgras gaat) is het belangrijk om alle details van de maatvoering goed te kennen. We zien regelmatig praktische foutjes.

Hierbij enkele voetbalveld ontwerp en maatvoering tips:

uitloop kunstgras veld

 • Meet de betreffende locatie goed in.(liefste digitaal x, y en z coördinaat);
 • Teken het nieuwe veld in schaal in de digitaal gemeten ondergrond, denk aan maatvoering hoofdveld of bijveld;
 • Vergeet benodigde veld uitloop niet (4 m) en positie leunhekwerk en hou rekening met een ruim (tegel)pad achter het leunhek (toeschouwers);
 • Probeer rekening te houden met de ideale veldpositie. (zonlicht hinder (keeper), laag staande zon);
 • Kijk ook naar hoogte (ontwerp en bestaande hoogte) een talud kost ook extra ruimte;
 • Kijk naar bereikbaarheid (onderhoud) materieel;
 • Kijk ook naar kans op overlast van verkeerd geraakte ballen (achter de doelen is de kans groter);
 • Past het niet, vraag voor realisatie dispensatie aan bij de KNVB.

 

kwaliteitsnormen voetbalaccommodaties KNVB

Zoek u meer informatie over kwaliteitsnormen voetbalaccommodaties? Klik op kwaliteitsnormen voetbalaccommodaties KNVB Dit is een snelkoppeling naar handboek Kwaliteitsnormen voetbalaccommodatie. Regels, richtlijnen en aanbevelingen amateurvoetbal

 

Belijningstekening voetbalveld

U kunt hier een voorbeeldtekening inzien en downloaden om een beeld te krijgen van het belijningsplan van voor voetbalvelden.

Voor ontwerpen van andere sporten kunt u ons menu raadplegen. Mist u een sport, vraag ons dan gerust om meer informatie uit onze volledige database met tekeningen.

 

 

voetbalbelijning

Klik op de afbeelding voor grotere versie in PDF

Gratis advies maatvoering voetbalvelden

Wij als sportbelijning.nl stellen kennis en informatie (gratis) te beschikking. Dit doen wij vanuit maatschappelijk belang. Wij zien dat kennis erg geïsoleerd aanwezig is of alleen tegen betaling of lidmaatschap beschikbaar komt. Dit vinden wij geen goed uitgangspunt. Wij vinden als sportbelijning.nl dat technische kennis en vooral praktijk ervaring (en mogelijke oplossingen) openbaar gedeeld moet worden. Alleen dan kan de branche groeien en daar waar mogelijk verbeteren. Heeft u gerichte vragen of technische verbeteringen en/of aanvullingen neem dan contact met ons op!

 

voetbal doelgebied

De op deze site aanwezige tekst en foto's mogen niet zonder toestemming van www.sportbelijning.nl worden vermenigvuldigd. Alle beelden, tekeningen, illustraties en teksten op deze site zijn auteursrechtelijk beschermd en eigendom van www.sportbelijning.nl - tenzij anders vermeld - en worden beschermd door nationale en internationale wetten. Deze beelden mogen niet gereproduceerd, noch aangepast of gewijzigd worden zonder schriftelijke toelating van www.sportbelijning.nl. Het gebruik van deze beelden/teksten impliceert dat u www.sportbelijning.nl als eigenaar vermeldt. Door deze site te raadplegen of één of meer beelden te downloaden, verklaart u zich akkoord met deze gebruiksvoorwaarden. Onze disclaimer is van toepassing. http://www.sportbelijning.nl/disclaimer.html. Gebruik van deze gegevens is op eigen risico.